Nábor nových zaměstnanců

V minulém díle naší minisérie vzdělávacích emailů jsme Vám slíbili, že si detailně popíšeme práci personalistů, abyste lépe pochopili celý proces náboru nových zaměstnanců do firem a mohli tak být ještě úspěšnější.

Jako dárek jsme Vám poslali elektronickou knihu “Jak rychle získat práci?” Věříme, že se Vám líbila a získali  jste tak ucelené a potřebné informace.

Pokud jste si ji ještě nestáhli, můžete tak učinit nyní kliknutím na následující odkaz:  

STÁHNOUT E-BOOK ZDARMA

Nyní si zmapujeme metodiky používané personalisty při náboru nových zaměstnanců.

Zaměstnavatel vypíše novou pracovní pozici a obvykle s vedoucím daného oddělení, personalistou nebo konzultantem externí personální agentury detailně vyspecifikuje požadavky na vhodné kandidáty.

Personalista v prvním kroku zadá pacovní nabídku na personální portály, do tiskovin, na sociální sítě a v neposlední řadě na webové stránky firmy s cílem oslovit co nejvíce potenciálních uchazečů.

V tuto chvíli nastávají obvykle 2 situace:

1) Personalista pasivně očekává reakce uchazečů na zveřejněný inzerát, shromažďuje získané životopisy a postupně z nich vybírá vhodné uchazeče pro první kolo výběrového řízení.

2) Aktivně vyhledává vhodné uchazeče v databázích mnoha pracovních serverů, kde jsou uchazeči registrováni. Pokud jste se i Vy registrovali na některých pracovních portálech, může nastat situace, kdy Vás bude kontaktovat zaměstnavatel nebo personální agentura napřímo, pokud budete vyhovovat parametrům pracovní pozice. Registrace na těchto portálech je pro uchazeče prakticky vždy zdarma.

Doporučujeme se tedy zaregistrovat na několik personálních serverů, Vaše šance, že budete nalezeni se zvyšuje. Podmínkou je však pečlivě a pravdivě vyplněný profil. Denně databáze uchazečů procházejí desítky personalistů z celé republiky a mohli byste někoho zaujmout. Ale je skutečně potřeba věnovat svému profilu péči, důsledně jej vyplnit a průběžně aktualizovat. Poznamejte si, na které servery jste se registrovali, zapište si případné přihlašovací jméno a heslo a vytvořte si plán pravidelných aktualizací. Mnohé personální servery zaznamenávají, kdy naposledy jste se přihlásili do svého profilu, mělo by to být alespoň 1x za měsíc.

Těmito dvěma způsoby tedy personalista získá dostatečný počet životopisů potenciálně vhodných uchazečů. Při dnešní míře nezaměstnanosti se však na většinu pozic hlásí desítky uchazečů a před personalisty je mnohdy nelehký úkol provést předvýběr kandidátů, kteří jsou následně pozváni k osobnímu pohovoru.

Toto je zlomový okamžik a Vy musíte začít přemýšlet, jak razantně zvýšit své šance na úspěch, jak se jednoznačně odlišit od zástupu Vašich konkurentů tak, aby personalista vybral k osobnímu pohovoru právě Vás.

1) Kvalitní životopis (dobře zpracovaný životopis je základem úspěchu)

2) Vzdělání a praxe, které pozice vyžaduje

Ale jak se skutečně odlišit od ostatních, když kvalitní strukturovaný životopis budou mít všichni uchazeči a Vaše praxe třeba není úplně v souladu s požadavky zaměstnavatele??

Řešením může být Videoživotopis, který Vám umožní prezentovat se daleko lépe než strukturovaný životopis.

Kandidátů s videoživotopisem není na trhu mnoho. Pokud tedy budete mít kvalitně vytvořený videoživotopis, automaticky se řadíte na přední pozice jako zajímavý, aktivní a lépe zapamatovatelný uchazeč.

Audiovizuální efekt funguje daleko lépe než text na papíře.

Videoživotopisy jsou na trhu již několik let, ale obvykle bývá nutné je tvořit  ve studiu, stříhat a upravovat, což není levná záležitost. A co si budeme povídat, pokud někdo přijde o zaměstnání a “není prostor na přílišné rozhazování”,, určitě se najdou důležitější oblasti pro čerpání z finančních rezerv.

Videoportál www.jobcveye.com umožňuje vytvoření videoživotopisu online, z pohodlí domova a zcela ZDARMA.

V příštím díle se tedy podíváme podrobněji na tvorbu kvalitního videoživotopisu.

Přejeme mnoho úspěchů na cestě za vysněným zaměstnáním.