Nezaměstnanost raketově stoupá

Situace na pracovním trhu je velmi špatná. ČR dokonce trhá rekordy v počtu nezaměstnaných, což je velmi smutný fakt. Loňský rok přinesl nejhorší údaje z pracovního trhu od vzniku samostatné České republiky.  Bohužel v první polovině letošního roku nemůžeme očekávat zlepšení.

Podíl nezaměstnaných osob v prosinci raketově vzrostl na 8,2 % z listopadových 7,7 %. Na konci prosince bylo na úřadech práce hlášeno celkem 596 833 uchazečů, oproti listopadu je to o 31 520 lidí více, oproti předloňskému prosinci o 51 522 tisíc.

Z celkového počtu lidí bez práce bylo 583 081 dosažitelných uchazečů - tedy těch, kteří jsou schopni okamžitě nastoupit do zaměstnání.

Vyplývá to z nejnovějších statistik Úřadu práce ČR, spadajícího pod ministerstvo práce a sociálních věcí.

V zimních měsících může počet uchazečů o zaměstnání přesáhnout 600 tisíc a výrazně lepší nebude situace ani na jaře. Mírně pozitivní vývoj lze očekávat až ve druhé polovině letošního roku, kdy by se oživení ekonomiky mělo odrazit i na pracovním trhu. Celkově však bude o práci nouze, čemuž bude odpovídat i pokračující nízký růst mezd.

Pokračovala redukce volných pracovních míst, jejich nabízený počet v prosinci poklesl na 35 718. Počet uchazečů na jedno volné pracovní místo vzrostl na 17. Rekordní počet uchazečů o zaměstnání oproti velmi nízkému počtu volných pracovních míst.

Mezi skupiny nejvíce ohrožené nezaměstnaností patří lidé s nízkým vzděláním, lidé v předdůchodovém věku a ztíženou pozici mají i absolventi.

Z regionálního pohledu panuje nejhorší situace na pracovním trhu v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okresy Bruntál (14,3 %), Most (13,5 %), Ústí nad Labem (12,7 %) a Karviná (12,5 %). Naopak nejnižší je v okresech Praha-východ (3,5 %), Praha-západ (4,3 %), Mladá Boleslav (4,7 %), Praha (5,1 %), Plzeň-jih a Rokycany (shodně 5,5 %).

Vývoj nezaměstnanosti 2013

Během prosince se do evidence úřadů práce nově přihlásilo 59 633 lidí, naopak z ní odešlo 28 113 klientů (ukončená evidence, vyřazení uchazeči). Novou práci získalo 12 661 lidí, z toho jen 1812 ji našlo prostřednictvím úřadu práce.

Tak to nemáme moc pěkné vyhlídky. Je vidět, že spoléhat na úřady práce se moc nevyplácí. Uchazeči o práci by měli k hledání práce přistupovat vice aktivně a snažit se najít si práci sami.

Stále je zde takový “zvláštní postoj” či “nedůvěra” vůči personálním agenturám, ale když se na to podíváme globálně, cíl personální agentury je přeci stejný jako cíl uchazeče o zaměstnání….NAJÍT PRÁCI.

Češi jsou v tomto ohledu dosti konzervativní, ale měli bychom si zvyknout, že hledání práce přes personální agentury je zcela normální a take nejvíce efektivní způsob hledání zaměstnání. Úřad práce Vám v tomto ohledu bohužel moc nepomůže.

Vemte život do vlastních rukou a začněte se aktivně podílet na svém osudu.

Na vývoj nezaměstnanosti se můžete podívat zde:

http://portal.mpsv.cz/sz/stat/nz/qrt

AndReh