Jak na videoživotopis?

Přípravě na tvorbu svého videoživotopisu věnujte prosím náležitou pozornost:

Pečlivě vyberte prostředí, kde budete videoživotopis natáčet tak, abyste nebyli rušeni a současně mělo odpovídající úroveň.

Pozadí volte, pokud možno neutrální, jednobarevné, bez rušivých optických prvků. Dbejte i na osvětlení a zvuk.

Nepodceňujte oblečení, zvolte formální oděv. Pojměte to tak, jako byste šli k reálnému osobnímu pohovoru. To samé se týká účesu a u dam líčení.

Připravte si text a několikrát si jej přečtěte, abyste zkontrolovali délku (1min 40 sec) a případně upravili slova, která se Vám špatně říkají. Zvolte takové obraty, které Vám vyklouznou z pusy jakoby sami, složité slovní obraty působí nepřirozeně a mohli byste se zamotat.

Ve videoživotopisu, stejně jako v klasickém strukturovaném životopisu, uveďte všechny podstatné informace, které budou zaměstnavatele zajímat. Buďte struční a výstižní. Nezapomeňte však detailněji upozornit na své přednosti, úspěchy, výjimečnost.

Jako možná osnova vám mohou posloužit například tyto body:

  • Pozdravte, představte se a můžete zmínit místo, kde v současnosti žijete (lépe region, ve kterém práci hledáte)
  • Uveďte své dosavadní vzdělání (začněte od střední školy, základní školu neuvádějte)
  • Nezapomeňte na další vzdělávací kurzy, které jste absolvovali, a které považujete za podstatné
  • Uveďte své dosavadní pracovní zkušenosti, důležité mohou být i relevantní brigády či stáže
  • Krátce popište náplň Vaší práce na předešlých pozicích, zdůrazněte úspěchy
  • Popište své další schopnosti, dovednosti, záliby, koníčky
  • Popište, proč jste právě Vy vhodným kandidátem
  • Rozlučte se/poděkujte za pozornost

Text je dobré umět nazpaměť, ale nebojte se improvizovat. Nesnažte se o 100% bezchybnost, buďte přirození. Drobná zaváhání nejsou na závadu, naopak, budete působit více bezprostředně.

Pouhé doslovné přečtení textu o Vás nic nevypovídá (maximálně to, že umíte číst :-)). Lepší je mluvit tak, jak jste zvyklí, způsobem mluvení a neverbálním projevem v podstatě ukazujete svoji osobnost, charisma a komunikativnost.

Uvolněte se a nepropadejte panice, pokud se vám videoživotopis nepodaří vytvořit hned napoprvé....Máte nespočet možností.

Modelový videoživotopis může vypadat například takto:

Ještě pár technických věcí, které budou potřeba:

1. Nainstalujte si Adobe Flash Player

Na natočení video CV musíte ve svém prohlížeči mít nainstalovaný plugin Adobe Flash Player. S největší pravděpodobností ho již nainstalovaný máte, a tak můžete rovnou postoupit k dalšímu kroku. Pokud náhodou ne, stáhněte si Adobe Flash Player. Můžete tak učinit před nahráváním přímo v našem systému, který Vás sám navede.

2. Webkamera a mikrofon

Jakkoliv je výroba video životopisu jednoduchá, bez webkamery a mikrofonu se neobejdete. Použijte tedy počítač, který webkamerou disponuje, ujistěte se, že kamera i mikrofon jsou správně nastaveny, a povolte naší aplikaci tato zařízení použít. (Opět Vám systém tuto možnost ukáže.)

3. Používáte prohlížeč Chrome?

Prohlížeč Google Chrome se o vaši bezpečnost stará natolik, že se zeptá na povolení přístupu k webkameře hned dvakrát. Dejte proto pozor na horní řádek, ve které můžete snadno přehlédnout dotaz na oprávnění.

4. Nahrávání video CV

Poté, co umožníte systému JOBCVEYE použit váš mikrofon a webkameru, už nic nebrání v natočení vašeho CV. Až budete připraveni, stiskněte tlačítko spustit nahrávání a můžete začít mluvit.

5. Maximální délka videa je 1 minuta 40 vteřin

Až začnete nahrávat, hlídejte si čas - maximální délka jednoho video životopisu je 1 minuta a 40 vteřin. CV samozřejmě může být i kratší, je jen na vás, kdy budete mít pocit, že jste řekli již vše podstatné.

6. Jste spokojení s výsledkem? Uložte ho!

Až nahrajete video tak, abyste s ním byli zcela spokojeni, nezapomeňte jej uložit. Pokud se vám výsledek prvního pokusu nelíbí, video CV neukládejte a natočte jej znovu. Počet pokusů není nijak omezen, a tak můžete jednoduše natáčet tak dlouho, než vznikne perfektní verze.

Videoživotopis můžete vytvořit tolikrát, kolikrát bude třeba, a tak si ho můžete v klidu vyzkoušet nanečisto. Teprve až budete s výsledkem spokojeni, videoživotopis uložte – v tu chvíli si ho mohou začít potenciální zaměstnavatelé prohlížet.

Držíme vám palce a přejeme hodně štěstí!

Váš tým JOBCVEYE